9 Nisan 2010 Cuma

Ispanaklı Börek

Fotoğrafta gördüğünüz nefis börek sevgili anneciğime ait. Geçen hafta sevgili anneciğim ve sevgili babacığım bir sürpriz yaparak İzmit'e geldiler. Hiç beklemediğim bir anda ofisin kapısında onları görünce öyle çok sevindim ki anlatamam. İnsanın anne, baba ve kardeşlerinden uzakta yaşaması kolay değil. Aramızdaki mesafe 3 saatten ibaret olsa da, gurbet sonuçta... Birde çalışma hayatım olduğundan, ziyaretlerimizin apar topar olması en zor olanı.

Ben öyle evlendikten sonra da ailesiyle aynı şehirde yaşayan, iş dönüşü annesini ziyaret edip, nefis yemeklerinden yiyen, sonra da o mutlulukla evine dönen şanslı insanlardan değilim maalesef. Yine de annemin bana ziyarete gelişlerini de değerlendirmiyor değilim. 1 hafta boyunca sevgili anneciğimin hazırladığı nefis yemekleri yemek, sonra çay saati, muhabbet ile geçen saatlerimiz öyle keyifliydi ki...

Daha fazla duygusallaşmadan tarifime geçmek istiyorum.
Malzemeler:
Not: Ufak 1 tepsi börek içindir...
Hamuru:
*1 yumurta
*1 yemek kaşığı kuru maya
*2 su bardağı ılık su
*1 tatlı kaşığı tozşeker
*1 tutam tuz
*3 yemek kaşığı sıvıyağ
*Aldığı kadar un
İç malzemesi:
*250 gr.ıspanak
*İstenilen miktarda tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon
(İsteğe göre beyaz peynir de ilave edilebilir.)
*Ayrı bir kapta 1 subardağı süt veya sulandırılmış yoğurt
Üzeri için:
*1 yumurta
*yarım kase yoğurt
*Az miktarda sıvıyağ
*İsteğe göre susam ve çörekotu

Yapılışı:
*Önce derin bir kapta maya, tozşeker ve ılık su karıştırılıp mayanın kabarması beklenir.(15 dk.yeterli)
*Sonra hamuru için diğer malzemeler ilave edilip yoğrulur.Üzerine streç film ve bir bez kapatıp hamur 15 dk.daha dinlendirilir.
*Hamur kabarırken, iç malzeme için gerekli olan ıspanak yıkanıp biraz suları süzüldükten sonra doğranır, önce tuz ile biraz ovulduktan sonra baharatları ilave edilir.
*Ayrı bir kapta da süt veya sulandırılmış yoğurt hazır edilir. (Böreğin iç malzeme ile bütünleşmesi için bu karışım gereklidir.)
*Kabaran hamurumuzdan ufak ufak bezeler yapıp, oklava yardımı ile hafif unla birlikte yufkalar açılır. Eğer küçük yufkalar açabiliyorsanız(benim gibi:) bezeleri ufak hazırlayın ki, ince olsun yufkalarınız.
*Yufkalarınızın üzerini önce; yoğurt-süt karışımı ile hafif ıslatın ve ıspanaklı harçtan bir miktar ilave edin. Yufkayı rulo haline getirip yağlı fırın tepsisine yuvarlak şekilde dizin. Yufkalar bitene kadar bu şekilde devam edin.
*Üzerine yumurta+sıvıyağ+yoğurt üçlüsünü çırpıp, fırça yardımı ile bu karışımı böreğin üzerine sürün. Susam ve çörekotu serpiştirin. 200 C lik fırına verip altı ve üstü kızarana kadar böreğinizi pişirin. Pişen böreğinizi fırından çıkardıktan sonra, yaklaşık 3 çorba kaşığı soğuk suyu elinizle sıcak böreğe serpiştirin ve tepsinin üzerini bir bezle kapatın. Bu işlem böreğinizin yumuşacık olmasını sağlayacaktır.
Nefis böreğiniz hazıııır.... Dilimleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun...

8 yorum:

Arzu dedi ki...

Anneciğinizin ellerine sağlık. Benim de annemler geliyor bu haftasonu. Temizlik teftişini atlatayım, sonra ana kuzusu olup keyif yapıcam inşallah :)

KEYF-İ MEKAN dedi ki...

Arzu Hanım, annem adına teşekkür ediyorum. Annelerin gelmesiyle aynı zamanda sınavdan geçmiş oluyoruz.Sınavı verirsek ne mutlu:)) Sevgilerimle...

emel dedi ki...

nazifecim annenin ellerine sağlık çok güzel gözüküyor. Hamarattır fatma abla yıllarca çok yedim onun böreklerini çöreklerini....

kupia papalina dedi ki...

Çok güzel görünüyorlar gerçekten kokusu geldi sanki...Bu arada izmitte english home...Çarşıdaki Dolphin alışveriş merkezinin içinde...Görüşmek üzere...

Sibel dedi ki...

Canım, bu konuda birbirimizi iyi anladığımıza eminim, ben de öyle şanslı biri olamadım, hatta öğrencilik yıllarımda bile. Bir tek okul sonrası Aydın'da çalıştığım 5 sene hariç, hala o günleri düşününce burnumun direği sızlar.. Tadını çıkarttık çıkartmasına, ama özlem hiç bitmiyor. Börekler nefis görünüyor bu arada, en sevdiğimdir ıspanaklı.
Sevgiler canım..

KEYF-İ MEKAN dedi ki...

Sağol Emelciğim, bizim evde hamurişleri annemden sorulur. Şimdi bile gelirken böreğini yapmadan gelmez:) Sevgilerimle...

KEYF-İ MEKAN dedi ki...

Kupia Papalina, çok teşekkür ederim, Dolphinde olduğunu bilmiyordum. Ayrıca böreği beğenmene de çok sevindim. Sevgilerimle...

KEYF-İ MEKAN dedi ki...

Sibelciğim, tabii ki birbirimizi çok iyi anlıyoruz biz "gurbet kuşları" olarak... Bu hayatı biz tercih ettik, kimse bizi zorlamadı ama, "ne kadar da zormuş aileden ayrı bir şehirde yaşamak" demekten de kendimizi alamıyoruz. Zorluğunu yaşarken anladım ben:((