18 Mart 2010 Perşembe

Ev Yapımı Elma Şekeri ve Şekerlemeler



Elma şekerini herhalde sevmeyen yoktur. Yemesi bir o kadar zahmetli olsa da, yerken sıkılıp yarım bırakılsa da, o kocaman kıpkırmızı elma şekerleri beni taaa çocukluğuma götürür. Ben de o yüzden ara sıra evde yapar, afiyetle yerim.

Dün akşam da bloğum için bu şekerleri hazırladım. Yapılışı çok kolay olmasına rağmen, kıvamını tutturmak oldukça dikkat istiyor. Yapanlar bilirler, şerbeti çok sıvı olursa elmanın üzerinden akar gider, çok pişmişse de yerken ağızda yanık, acımsı bir tat bırakır. O yüzden şekeri pişerken yanından ayrılmamak ve ara sıra karıştırmak şart. Çok şükür ki tam istediğim kıvamı tutturabildim:)

Bir de elma şekerinden artan şerbeti de değerlendirip, 2. resimdeki şekerlemeleri hazırladım. Bu da bir fikir, siz isterseniz bu şekilde de hazırlayabilirsiniz. İsteğe göre gıda boyası kullanmayıp, içine fındık, ceviz, susam gibi lezzetlerle nefis krokan şeklinde de sevdiklerinize sunabilirsiniz.

Bu nefis şekerlemelerin yapım aşamasını da bir bir eşimle birlikte fotoğrafladık. Umarım siz de beğenir, bu lezzeti sevdiklerinizle paylaşırsınız.

Malzemeler:
*2 adet elma
*1 su bardağı tozşeker
*Yarım su bardağı su
*Birkaç damla limon suyu
*Çay kaşığının ucu kadar kırmızı gıda boyası
*Tahta kahve karıştırıcı veya dondurma sapı

Yapılışı:
*Önce elmalar yıkanıp, çok iyi bir şekilde kurulanır, sapları kopartılır.(Saplarını kopartırken bıçak kullanmayınız)Tahta saplar takılarak elmalar beklemeye alınır. Tahta saplar çok ince olduğundan ben 3 tanesini yanyana birleştirip öyle taktım.
*Ufak bir tencereye su ve şeker ilave edilir, çok kısık ateşte,arasıra karıştırılarak şerbetin koyulması beklenir.Şerbet göz göz olduğunda önce çay kaşığının ucu kadar gıda boyası ve limon suyu eklenir ve karıştırılır. Artık kıvamının tutması an meselesidir. Bunu anlamak için mermer tezgaha veya yağlı kağıt üzerine arasıra bir damla şerbet damlatın, eğer soğuduktan sonra kolayca yapışmadan ele geliyorsa kıvam tutmuş demektir.
*Daha sonra vakit kaybetmeden sapından tuttuğumuz elmalar kaşık yardımı ile hiç boşluk kalmayacak biçimde şerbete bulanır. Ve dikey olarak yağlı kağıt veya aliminyum folyo üzerine konarak soğuması beklenir.
*2.fotoğraftaki şekerlemeler için de yağlı kağıt üzerine kaşık ile şerbetten damlatılıp,istediğimiz şekil verilir ve soğumadan saplarıda şekerler üzerine yerleştirilip, soğumaya bırakılır.
*Şekerler soğuduktan sonra şeffaf jelatine sarıp, rafya ile bağlayıp paket şeklinde de servis yapabilirsiniz.
Elma şekeri ve şekerlemeleriniz hazııır.Afiyet olsun...





7 yorum:

domatessepeti dedi ki...

canım çok güzel görünüyorlar ellerine sağlık hafta sonu bende kızıma süpriz yapayım

A Vitamini dedi ki...

şahaneeee, ben de kendime yapacağım :)

Keyf-i Mekan dedi ki...

Emelciğim hemen yap kızına, tavsiye ederim.Sevgilerimle...

Arzu Hanım, tavsiye ederim yapın ve afiyetle yiyin, sevgilerimle...

Sibel dedi ki...

Müthiş! Evde yapılabileceğini hiç düşünmemiştim nedense.. Öyle severim ki! Pamuk şeker, elma şeker, çocukluğa dair tatlar.. Eline sağlık canım.
Sevgilerimle..

Keyf-i Mekan dedi ki...

Sibelciğim beğenmene çok sevindim. Tertemiz evde yapıp, gönül rahatlığıyla yiyebilirsin, tarifi denersen şimdiden afiyet olsun...

Adsız dedi ki...

Merhaba cok guzel birsey ama sekerlenmesini nasil onleyebiliriz bugun kursta uygulamamiz vardi ne kadar yaptiysak sekerlendi bir cozum bulamadik fikriniz varsa alabilirim iyi aksamlar

Keyf-i Mekan (Nazife) dedi ki...

Beğendiğinize çok sevindim, ocağın çok kısık olması gerekiyor, birde karıştırmak, inşallah bilgiler faydalı olur...