22 Mayıs 2010 Cumartesi

Yıldız Şehriyeli Soğuk Ayran Çorbası

Nihayet havalar ısındı, kış akşamlarında sıcacık içtiğimiz çorbalar yerini yavaş yavaş soğuk çorbalara veya hafif yemeklere bıraktı.

Ben bir çorbasever olarak yaz-kış çorba içmeye bayılırım. Duyduğum, okuduğum her çorba tarifini de denemekten çekinmem (deniz ürünleri haricinde) Yaz akşamlarında çorba+salata+yoğurt üçlüsü yeter de artar bile çoğu zaman.

Bu tarifte yaz mevsiminde sık sık yaptığım bir çorba tarifi. Çok pratik ve lezzetli. Ben yıldız şehriye kullandım, eğer çocuğunuz var ise çorbasını içerken yıldızlarla da çok eğlenecektir. Siz isterseniz diğer şehriye çeşitleri, kuskus veya boncuk makarna ile de yapabilirsiniz.


Malzemeler:
*1,5 Türk kahvesi fincanı yıldız şehriye
*2 yemek kaşığı sıvıyağ
*750 ml. sıcak su
*4 yemek kaşığı yoğurt
*2 su bardağı soğuk su
*Arzu edilen miktarda tuz

Üzeri için:
*2 yemek kaşığı sıvıyağ
*1 çay kaşığı toz kırmızı biber

Yapılışı
Not:
Ortalama 1 litrelik tencere içindir.
*Önce yaklaşık 750 ml.suyu kaynatıp hazırlayın.
*Daha sonra bir tencerede sıvıyağ ile şehriyeleri pembeleşene kadar kavurun, içine kaynak suyu ilave ederek şehriyeler yumuşayana kadar 10-15 dk. kaynatın. Şehriyeler istenilen yumuşaklığa geldiğinde ocağın altını kapatın ve suyuyla birlikte soğumaya bırakın.
*Bu arada diğer taraftan yoğurt ve su ile koyu kıvamda ayran çırpın. Soğuyan çorbanıza bu ayranı karıştırarak ilave edin.
*Üzerine küçük bir cezvede sıvıyağını kızdırın, ocağı kapattıktan 1-2 saniye sonra toz kırmızı biberi yağ ile karıştırın.
*Servis tabağına aldığınız çorbaların her birine birer tatlı kaşığı kızdırılmış yağ ilave etmeniz çorbanıza lezzet katacaktır.
İşte bu kadar, nefis çorbanız hazııır.
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: