30 Ağustos 2010 Pazartesi

Kamber Biberi

Bu biberler bizim oraların (Bilecik-Bozüyük) meşhuuur biberleridir. Bozüyük'te pazarımız salı günleri kurulur, civar köylerden gelen teyzeler-amcalar kendi yetiştirdikleri ürünleri burada satışa sunarlar. Bu ürünlerden büyük bir kısmı çeşit çeşit biberlerden oluşur. Dolmalığından tutun çiçek şeklinde olan gül biberi, kamber biberi, fındık biberi derken pazar, biber deryasına dönüşmüş olur. Bizde kahvaltılık,turşuluk, kızartmalık derken bir yığın biberle evimize döneriz. Daha doğrusu dönerdik, şimdi ancak yıllık iznimde memleketimin pazarına gidebiliyorum.

Bu kadar çeşit saydıktan sonra tekrar kamber biberlere dönelim isterseniz.Ben İzmit'te bu biberlerden hiç görmedim. Burada bulunmadıkları için çok kıymetliler benim için. En son annem göndermişti bunları kargoyla. Bende hemen değerlendirdim ve afiyetle yedik.

İsterseniz bu biberlerle yapılan lezzetleri sırasıyla yazmak istiyorum. En azından bir tarif sizin damak tadınıza mutlaka uyacaktır;

1- Bütün olarak turşu yapılabilir. Tuz ve sirkesi iyi ayarlandığı takdirde kışın doğrayıp afiyetle yiyebilirsiniz.

2- Kahvaltılık olarak; doğrayıp kavurun, üzerine de sotelenmiş domates ile servis yapabilirsiniz.

3- Salata olarak ; bu biberlerin içi oyulup çekirdekleri çıkartılır, birer çorba kaşığı zeytinyağı, sirke, birer diş sarımsak rendesi ve biraz tuzu içlerine koyup fırınlayın, sıcakken de kavanozlara koyup kapağını kapatın, daha sonra istediğiniz zaman salata olarak kullanabilirsiniz.

4- Benim favori tarifim işte bu; biberlerin içini oyup çekirdeklerini çıkartın, sıvıyağda altını üstünü kızartın. Diğer yandan domateslerin kabuklarını soyun, küp küp doğrayın. Biraz sıvıyağ ile soteleyin, içine 2 diş sarımsak rendeleyin.Karabiber ve tuzunu ekleyin. Kızarttığınız biberleri bir borcama alın. İçlerini birer kaşık domatesli sosla doldurun. Arzuya göre üzerine sarımsaklı yoğurt kullanabilirsiniz. Bunu misafirleriniz geldiğinde soğuk meze olarak ya da akşam yemeğinde servis tabağına pilav ve köftenin yanında garnitür olarak sunabilirsiniz. Hem göze hem de mideye hitap edecektir.

Siz en çok hangi tarifi beğendiniz acaba???

2 yorum:

yemekbiraşk dedi ki...

İNSANIN EL BECERİSİ OLMASI NE GÜZEL BİRŞEY..
ELLERİNİZE SAĞLIK..

Keyf-i Mekan dedi ki...

Yemek bir aşk, çok teşekkür ederim, ayrıca bloğunuzun ismide harika, sevgilerimle...