28 Ağustos 2010 Cumartesi

Makrube Pilavı

  Aslen araplara özgü olan bu pilav Hakkari ilinin yöresel lezzetiymiş. Bu bilgiyi de pilav hakkında kısa araştırmalarım sonucunda öğrenmiş bulunmaktayım.



Malzemeler: (6-8 kişilik)
Pilav için;
* Az yağlı klasik pirinç pilavı (3 su bardağı pirinç+4,5 su bardağı su ile pişirilmiş.)
* Tavuk eti
* 2 adet patates
* 2 adet havuç (Fotoğrafta maalesef havuçlar belli olmamış)
* 2 adet patlıcan
* tuz, kekik, kırmızı biber, çörek otu (arzuya göre)
Salata için;
* domates, biber, salatalık, kurusoğan, marul, maydanoz, zeytinyağı, limon
Ayrıca; yoğurt (harici olarak)
Yapılışı:
* Önce az yağlı pirinç pilavı hazırlanır.
(Pirinçler sıcak-tuzlu suda 5-10 dk. bekletilir. Güzelce yıkanır, yaklaşık 3 çorba kaşığı yağ ile kavrulur ve kaynamış su ilave edilerek kısık ateşte suyu çekene kadar pişirilir. Yarım saat bekletilip, demlenmesi sağlanır.)
* Tavuk eti doğranıp az yağda kızartılır, en son baharatları ilave edilir.
* Patates, havuç ve patlıcan küp küp doğranıp ayrı ayrı kızartılır.
* Salatası hazırlanır.
* Büyük bir kasenin içine önce tavuklar konulur. Onun üzerine tavukları kapatacak miktarda pilav ilave edilip kaşıkla dibine doğru bastırılır.
* Bu işlem sırasıyla bir havuç kızartması, bir pilav, bir patates, bir pilav, bir patlıcan, bir pilav olarak kaseye yerleştirilir, tekrar bastırılır.
* Yuvarlak bir tepsiye hazırladığımız sebzeli pilav, kalıp olarak dökülür.
* Kenarlarını süslemek için sırasıyla salata ve yoğurt ilave edilir.

Makrube pilavınız hazıııır, afiyet olsun...

Not 1: Sebzeler kızartıldığından dolayı pilavın az yağlı olması tercih edilir. Bu yemeği bir nebze de olsa hafifletecektir.
Not 2 : Arzuya göre sebzeler daha da çeşitlendirilebilir. (Bezelye, kırmızı biber, vs...)

3 yorum:

Adsız dedi ki...

hayatımda yediğim en harika yemeklerden biridir. yapanların eline, yiyenlerin ağzına, duasını alanların yüreğine sağlık...herkese tavsiye ederim... ama orjinali et ile yapılır...tavuk genelde öğrenci işidir....afiyet olsun...

mine dedi ki...

Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.

Adsız dedi ki...

harika bir yemek kalabalık bir sofrada en harika yemek bayılırım :)