30 Ekim 2010 Cumartesi

Nohut Çorbası


Soğuk havalarda içinizi ısıtacak bir çorba...

Nohut çorbasını ilk defa yaptım, iyi ki denemişim, sıcacık içtik ve çok beğendik. Görüntü ve kıvam olarak mercimek çorbası gibi. Yalnızca tadı nohut tadı. Bu tarifi gazetede görmüştüm fakat tarife bağlı kalmadım, mercimek çorbasını nasıl yapıyorsam öyle yaptım. Bu çorbanın,bu kış bizim evde çok pişirileceği şimdiden belli oldu. Siz de nohutu çok seviyorsanız bu lezzeti mutlaka deneyin derim.

Bu çorbayı 2 şekilde yapabilirsiniz;

İlk tarif; benim yaptığım gibi, yani nohutlar hazır değilken olan..
İkincisi ise; haşlanmış nohutlarını difrizde her daim hazır tutanlar için, kısa sürede hazırlanacak pratik tarifi...

Seçim sizin, hangisi kolayınıza gelirse öyle yapabilirsiniz...

1. Tarif:
Malzemeler:
* 1 su bardağı nohut
* 1 adet orta boy soğan
* 2 yemek kaşığı sıvıyağ
* 2 yemek kaşığı un
* Arzuya göre 1 yemek kaşığı salça (Ben yoğun nohut tadı almak için salça kullanmadım)
*Az miktarda tuz
* Yaklaşık 1-1,5 litre soğuk su

Üzeri için;
* 1 tatlı kaşığı tereyağ
* 2 tatlı kaşığı sıvıyağ
* 1 çay kaşığı toz kırmızıbiber

Yapılışı:
* Akşamdan nohutunuzu ılık su ile ıslatın.
Püf: Nohutunuzun kolay pişmesi için; akşamdan ıslattığınız nohutun içine 1 tatlı kaşığı un, 1 çay kaşığı karbonat ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin.
* Aradan en az 7-8 saat geçtikten sonra nohutunuzu yıkayın, süzün ve tencerenize koyun.
* İçine 1 baş soğanı ufak ufak doğrayın, bir kaç damla sıvıyağ gezdirin, soğuk su koyarak, orta ateşte nohutlar yumuşayana kadar pişirin. Nohutlar çok pişmekten dağılsa da farketmez. Eğer pişerken suyu azalırsa bir kenarda kaynak suyunuzu hazır edin, azaldıkça ilave edersiniz. Yalnız çok su ilave etmekten kaçının. Koyulaşmasında zorluk olabilir.
* Nohutlar sert ve kalın kabuklu ise piştikten sonra, kabukları suyun üzerine çıkacaktır. Delikli bir kepçe yardımı ile kabukları toplayın. İnce kabuklu ise kabukları soymanıza gerek yok. Blendır ile hepsi yok olacaktır.
* Ayrı bir tavada sıvıyağ ile unu, kokusu çıkana kadar kavurun, (salçayı da bu esnada ekleyebilirsiniz) ve pişen nohutların üzerine ilave edin. Bir taşım daha kaynatın.
* Sonra sıcakken tencerenizin içinde blendırı çalıştırın, bütün malzeme öğütülene kadar devam edin.
* Koyuluğunu nasıl seviyorsanız ona göre ayarlayın. (Eğer blendırdan geçirdiğinizde çok koyu ise; bir miktar su, çok sulu ise; bir kaşık unu ilave ederek tekrar blendırdan geçirin ve karıştırarak kaynatın) Tekrar bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alabilirsiniz.
* Üzeri için bir cezvede yağı kızdırın, ocağı kapattıktan sonra toz kırmızı biberi ekleyip karıştırın.
* Çorbanızı kaselere koyduktan sonra 1'er tatlı kaşığı kırmızıbiber sosundan ilave ederek sıcak servis yapın.
Nefis çorbanız hazıııır. Afiyet olsun...

2. Tarif( Bu çorbanın pratik yapılışı):
*Difrizdan çıkardığınız bir miktar nohutu poşetinden çıkararak, bir tencerede sıvıyağla hafif bir şekilde kavurduğunuz soğanın içine buzlu şekilde ekleyin.
* Bir miktar tuz ve kaynar su ilave edin.
* 10-15 dk. kaynattıktan sonra ayrı bir tavada yağ ve unu kavurun.
* Unlu karışımı çorbanıza ekleyin ve blendırdan geçirin.
* 1 taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın.
* Sıcak olarak kaselere aldığınız çorbayı kırmızıbiberli sos ile servis yapın.
Not: Kaselerinize toz karabiber de ilave edebilirsiniz. Bu çorbaya çok yakışıyor.
Nefis çorbamız hazıııır. Afiyet olsuuuuun...

2 yorum:

emel (domates sepeti) dedi ki...

nazifecim güzel görünüyor tadını çok merak ettim en kısa zamanda denicem...

Keyf-i Mekan dedi ki...

Emelciğim denemeni tavsiye ederim, pişman olmayacaksın...