4 Kasım 2010 Perşembe

Mayasız Kolay Bazlama


Fotoğrafta gördüğünüz bu bazlamaları geçen pazar kahvaltısı için yapmıştım. Yine her zamanki gibi pratik bir tarif. Yufkadan kalın ve ufak oluyor.

Hamurumuz mayasız olduğu için un, tuz ve su ile yoğrulup, merdaneyle ufak ufak açıldı ve yağsız teflon tavada pişirildi. Sıcakken üzerine tereyağ sürülüp biraz tuz serperek rulo yapıldı, afiyetle yendi. (İçine peynir+maydanoz ya da tereyağ+salça ile de çok harika oluyor.)

Çocukken sevgili anneciğim bu hamurdan yoğurur, rahmetli babaanneciğim de kuzinenin üzerinde pişirirdi. Bana ve evin diğer bireylerine de afiyetle yemek kalırdı. Kimbilir tombik bir çocukluk geçirmem belki bu yüzdendir:)

Bu tarifi iş dönüşlerinde de yapmanız yarım saatinizi almayacaktır. Tabi 6-7 adet bazlama için...Hamuru fazla yoğurursanız saatlerce bazlama yapmak zorunda kalabilirsiniz, benden söylemesi...

Ölçü isteyenler için yapılışını yazmamda yarar var sanırım.

Malzemeler: (6-7 adet bazlama için)
* 2 su bardağı un
* 1 çay kaşığı tuz
* yarım su bardağı soğuk su

Yapılışı:
* Bütün malzemeleri karıştırıp yoğurun. Çok sert olmayan bir hamur elde edin. (Hamurun kıvamına göre çok az su veya un ilave edebilirsiniz)
* Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın ve bütün parçaları yuvarlayın.
* Tezgahınıza un serpip, merdane veya oklava yardımı ile hamuru açın. (Çok ince olmayacak)
* Yağsız teflon tavada altı ve üstünü hafif kızarana kadar pişirin.
* Pişirdiğiniz bazlamaları servis tabağına üstüste alın ve üzerini bir bezle kapatın.

Püf:Pişen hamurların üzerini bezle kapatmak, hamurların yumuşamasını ve kolay rulo yapılmasını sağlayacaktır.

Servis önerisi: Sıcak servis yapın, servis esnasında tereyağ sürüp rulo yapacağınız gibi her katın arasına da tereyağ veya istediğiniz harçtan koyarak pasta keser gibi dilimleyip servis yapabilirsiniz.

Not: Kalan bazlamalar mutlaka kuruyacaktır. Tekrar tazelemek için üzerine elinizle hafif su serperek kapaklı teflon tavada kısık ateşte ısıtın.
Ayrıca pişirdiğiniz bazlamalar soğuduktan sonra buzdolabı poşetine koyup, difrizde de saklayabilir, istediğiniz zaman ısıtıp servise hazır hale getirebilirsiniz.

İşte bu kadaaaar, tarif kolay ama anlatmak istediklerim epey uzun sürdü...
Afiyet olsuuuuun...

5 yorum:

emel (domates sepeti) dedi ki...

nazifecim ellerine sağlık çok güzel olmuş. Çok severim bu lezzeti...

Keyf-i Mekan dedi ki...

Emelciğim teşekkür ederim canım...

Keyfi Mekan dedi ki...

Saol cnm

Adsız dedi ki...

çok pratik bence de.hevesli bir amatör olarak deniyeceğim.
saygılar
deniz.

Keyf-i Mekan (Nazife) dedi ki...

Deniz Hanım yorumunuz için tesekkür ederim, ayrıca mutlaka denemelisiniz...