20 Temmuz 2010 Salı

Kısır

Nihayet Keyf-i Mekan'ıma dönme vakti...

Aşırı sıcakların hakim olduğu şu günlerde nihayet kendime gelip, bloğuma tarif eklemeyi başarabildim. Malum İzmit'in sıcak ve nemli havası karşısında elimiz kolumuz tutmuyor. Halsizlik, yorgunluk v.s... İnsanın yemek yapası değil, yiyesi gelmiyor.

Temmuz başında kısa da olsa bir tatil yapma fırsatı buldum, 3 gün Altınoluk ve 5 günlük memleket (Bilecik) gezim bana öyle iyi geldi ki anlatamam. İnsanın iş temposundan uzaklaşıp kendine zaman ayırması ruhu adeta yeniliyor.

Bu kadar kendimden bahsettikten sonra, gelelim tarifimize, yaz mevsimine yakışır bir lezzet olan kısırı herhalde sevmeyen yoktur. Ben geçenlerde ofiste bu kısırı yaptım ve severek yedik. Siz malzemeleri farklı yeşilliklerle zenginleştirebilirsiniz.

Malzemeler:
* 2 su bardağı ince bulgur
* Kaynar su (bulgurun üstünü bir parmak geçecek miktarda)
* 2 çorba kaşığı salça
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı karabiber (arzuya göre birer çay kaşığı kimyon, pulbiber)
* 1 küçük boy kuru soğan
* 2 dal taze soğan
* 2-3 yaprak kıvırcık
* Birer tutam istediğiniz yeşillikler (maydanoz, dereotu, taze nane)
* İstenilen miktarda sıvıyağ
* 1 adet limon
* Yanına domates ve salatalık dilimleri
Yapılışı:
*Önce bir kapta bulguru, kaynar suyu ve tuzu karıştırıp kapağı açık bir vaziyette kabarması için bekletin.
*Diğer taraftan başka bir kaba soğanı, kıvırcık ve diğer yeşillikleri ince ince kıyın.
*Bulgur kabarıp, soğuduktan sonra bulgurun içine, salça ve diğer baharatları katıp ister elinizle, ister tahta kaşık yardımı ile salçayı bulgurla özdeşleştirin.
*Kıydığınız salata malzemelerini, sıvıyağ ve limon suyunu da bulgura ekleyip, tüm malzemeyi harmanlayın.
Kısırınız hazııır, afiyet olsun...
Not: Kısıra doğranmış domates ve salatalık eklediğinizde kısırınız sulanabilir ve tadı değişebilir, o yüzden domates ve salatalığı dilimlenmiş olarak kısırın yanında servis yapabilirsiniz.

1 yorum:

domates sepeti dedi ki...

nazifecim çok güzel görünüyor ellerine sağlık.